Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 178.93.4.96 Тема: Відродження району: у нас збудують новий ГЗК
Під час сесії районної ради одним з найцікавіших питань виявився звіт про виконання Програми соціально-економічного розвитку району. Чому це питання виявилося настільки цікавим? Тому що під час звіту голова райдержадміністрації Олександр Ковтун розповів і про низку інвестиційних проектів.

Як підкреслив Олександр Ковтун, особливе значення у залученні інвестицій відіграли соціальні показники району – інвестор бачить ці результати і заходить у район. Тому можна сказати, що криза, про яку говорить так багато людей, не заважає працювати тим людям, які бажають працювати…

- Всі проекти – частина послідовної роботи, над деякими з них працюють вже кілька років. І райдержадміністрація підтримує ці ініціативи, оскільки у нас є один шлях покращення соціального стану – через збільшення економічного потенціалу району, - зауважує голова райдержадміністрації. – Ось – перелік тих інвестиційних проектів, які вже працюють або ж практично перебувають у стадії початку реалізації:

1. Капітанівський цукровий завод.
Так, він працює й зараз, але наступного року площі посіву цукрового буряка у бурякосіючій зоні збільшаться до восьми тисяч гектарів! Завдяки цьому значно збільшиться сировинна база. Промислові потужності зростуть за рахунок переобладнання, на заводі застосовуватимуться також енергозберігаючі технології. Словом, завод входить у нову стадію розвитку.

2. Стотисячний комплекс для вирощування свиней.
Цей німецько-український проект коштує 11 мільйонів євро, на сьогодні розглядаються кілька варіантів місця розташування такого комплексу. Одне з найперспективніших місць – село Василівка. Про серйозність намірів інвестора говорить те, що він уже почав купувати будівельні матеріали. Нам треба сподіватися на те, що після виборів ситуація на ринку сільгосппродукції стабілізується і у країну перестануть ввозити м`ясо невідомої якості за демпінговими цінами.

3. Розробка покладів титанових ільменітів.
Тривалий час про це всі говорять, але лише зараз документація для розробки погоджена на всіх рівнях, тому проект готовий до впровадження. Про конкретні терміни я говорити не можу просто тому, що існує поняття комерційної таємниці, і багато що є таємницею і для голови райдержадміністрації.

4. Будівництво елеватора «Нібулон».
Ще один елеватор, до речі, не лише забезпечить робочі місця, але й створюватиме здорову конкуренцію серед усіх, хто надає послуги такого роду. І така конкуренція вигідна для сільгоспвиробників.

5. Розробка Лікарівського родовища лабрадоритів та будівництво заводу по випуску виробів із каменю. Ліцензію на ці види діяльності отримав підприємець з Івано-Франківська. Він вже вклав чималі кошти на геологічні дослідження, зараз триває процес відведення землі.

6. Розробка Петроострівського кар`єру.

Цей проект залучає білоруський капітал. Наразі ВАТ «Петроострівграніт» не має ліцензії, але вже проводять за власні кошти серйозні геологічні дослідження. А проблема з ліцензією – тимчасова, від цього страждає зараз чимало потенційних розробників, але всі питання – до Кабінету Міністрів.

7. Введення в експлуатацію каменерізки.
Вдалося відшукати те саме обладнання, яке Міністерство вугільної промисловості надало для створення робочих місць для звільнених шахтарів. Втім, щоб цей проект запрацював, потрібно чимало сил, часу і нервів.

8. Розлив питної води.
Знову ж таки постає проблема ліцензії. Геологічні дослідження показали, що запаси цілющої води практично невичерпні, цех для розливу води у пляшки є, знайшовся й підприємець, який цех викупив і готовий займатися цією роботою. Підприємство повністю готове до роботи.

9. Один з найперспективніших, на мою думку, проектів – виробництво і збут тукових сумішей. Підприємство «Агрозахист» готове виробляти добрива під конкретну землю. Тобто після агрохімічних дослідів виробляється конкретне добриво для кожного окремого поля. У перспективі це дає можливість сільгоспвиробнику значно поліпшити якість землі і зекономити певні кошти. Таких підприємств, до речі, два на всю Україну.

10. Комбікормовий завод сьогодні готовий працювати не тільки як підприємство по переробці та зберіганню сільськогосподарської продукції, а й займатись монтажем украй необхідних для малих фермерських господарств сушарок та міні елеваторів, впровадженням нових технологій зберігання зерна. Така програма діє на рівні країни і ми обовязково повинні використати цей момент.

11. Будівництво свинокомплексу ТОВ «Вентура».
Тут не замахуються відразу на стотисячник, починають з менших обсягів, але перспективи значні.

12. Вихід на проектну потужність підприємства ТОВ «УкрПелл»(шкірзаводу).

13. На підприємстві «Культурний гриб», яке вже успішно працює, збільшивши за рік асортимент продукції з 8 до 50 видів, зараз монтується нова лінія для переробки продукції, вирощеної в районі.

14. Відновлення роботи шахти.
Вивчаючи матеріали по закриттю шахти, не міг не відчути здивування: наше вугілля на два порядки краще, ніж олександрійське, покладів також досить для багатьох років роботи… Переробка на місці – також реальність, адже сучасна брикетна фабрика займає обсяг не більший від мого кабінету! Тому я переконаний, що відновлення роботи шахти – це реально. Історія ще дасть оцінку тим людям, які були причетні до її закриття, але те, що нас підтримали на рівні області і почули в Міністерстві вугільної промисловості – це факт.

Треба додати, що всі ці інвестиційні проекти почнуть приносити користь не тоді, коли буде запущене виробництво, а значно раніше, адже всі будівельні роботи будуть виконувати місцеві підрядники, а значить, люди отримуватимуть зарплати, а всі відрахування з доходів цих підприємств підуть у місцеві бюджети, а не кудись за межі району.

Це не всі проекти, про які наразі ведуться перемовини… Є й інші, але вони – на стадії ідей та слів, а ці – готові до реалізації.

Повторюю для скептиків, які постійно бубнять: «У вас нічого не вийде!», - це живі проекти, і внас все вийде! Безумовно, для цього потрібні розуміння і підтримка всіх – як людей, причетних до реалізації проектів, так і, повторюю, всіх жителів району. Ще тут, мабуть, дуже доречна фраза: «Не допомагаєте, то хоч не заважайте!»

Щодо сьогоднішнього дня. Район за підсумками роботи за 9 місяців утримує лідерство серед районів області. Це дає нам можливість вчасно виплачувати зарплати та інші виплати працівникам бюджетних структур, «перекриваючи» суми дотацій, які, на превеликий жаль, ми недоотримуємо з державного бюджету, за рахунок власних надходжень. Тобто повністю відкидається практика «відправлення» у неоплачувані відпустки вчителів, медиків, працівників інших бюджетних установ, а саме неоплачуваними відпустками вирішують проблеми браку коштів у деяких районах нашої області.

А ще 2,1 млн.грн. наших коштів, на жаль, «зависло» в «Укрпромбанку», але це вже інша тема. Попри всі труднощі ситуація в районі залишається стабільною.

30 травня 2010


1


  Закрити  
  Закрити